7 vecí, ktoré by ste do mixéra nikdy nemali dávať

13.10.2020

Od sladkých smoothies po lahodné omáčky môžu byť mixéry jedným z vašich najlepších priateľov v kuchyni . Tento šikovný spotrebič má také široké použitie, že sa pravdepodobne budete chcieť obrátiť na všetky druhy chutných jedál.

Bez ohľadu na to, aký typ mixéra máte v kuchyni , s jeho používaním sú spojené určité bezpečnostné problémy. Od vecí, ktoré vám môžu rozbiť mixér, až po veci, ktoré môžu viesť k nebezpečným nehodám, existuje veľa bežných chýb, ktorým sa dá ľahko vyhnúť dodržaním určitých všeobecných pravidiel.

Aby sme zaistili, že zo zariadenia dostanete maximum, vytvorili sme zoznam potravín, ktoré by ste nikdy nemali dávať do mixéra.

1. Potraviny, ktoré sú silné a mazľavé

Udržujte svoj mixér v najlepšom stave tak, že sa mu nebudete snažiť dať niečo, čo nezvláda. Zemiaky, cesto a iné husté alebo mazľavé jedlá sa môžu na prvý pohľad zdať úplne vhodné na mixér. Nenechajte sa oklamať ich srdečným vzhľadom.

Môže to byť lákavé, len jednu z nich upustiť do mixéra a nechať ju za vás nakrájať na kocky, miešať a miešať, ale toto je nesprávny nástroj pre túto prácu a pravdepodobne mixér iba poškodí. Ak sú jedlá príliš husté, môže to vytvárať pre ostatných v kuchyni nebezpečné prostredie. Je to tak preto, lebo príliš husté jedlá spôsobia, že mixér bude pracovať viac a prehrievať sa. Toto iba zhorí zariadenie a zvyšuje sa tak riziko požiaru alebo úrazu elektrickým prúdom.

Akoby to nebol dostatočný dôvod vyhnúť sa miešaniu týchto potravín, povedzme si úprimne, toto je hrozný spôsob výroby zemiakovej kaše. Pravdepodobne nedosiahnete nadýchané a chutné výsledky, ktoré chcete. Namiesto toho skončíte s škrobenou katastrofou.

To isté platí pre cesto. Ak nebudete cesto dôkladne premiešať, môže to byť problém pri pečení a vytvárať nepríjemné múčne hrudky v čomkoľvek, čo sa pokúšate pripraviť. A nikto si toho nechce zahryznúť.

Namiesto použitia mixéra pre tieto potraviny skúste použiť stojan alebo ručný mixér . Získate nielen lepšie výsledky, ale budete tiež musieť menej upratovať.

2. Potraviny, ktoré sú lepkavé

Mali sme radi dehydrované jedlá . Ale to sú určite mixéry.

Sušené paradajky a iné dehydrované ovocie sa dajú nielen ťažko namiešať, ale často po sebe zanechajú lepkavý neporiadok na všetkých lopatkách mixéra. Vo výsledku vám zostane gumovitý neporiadok, ktorý je pri čistení absolútnou bolesťou hlavy. A ak to všetko nevyčistíte, pravdepodobne získate čudnú dochuť s ostatnými zmiešanými jedlami.

Ďalším dôvodom, prečo sa vyhnúť pridávaniu lepivých jedál do mixéra, je to, že zvyšky zvyškov môžu skutočne spôsobiť, že čepele budú matnejšie. To zjavne sťažuje miešanie iných potravín, čo nakoniec vedie k nutnosti výmeny spotrebiča.

Ak máte mŕtvu vôňu miešať sušené jedlá, skúste ich namočiť do vody alebo džúsu skôr, ako ich zmiešate. To umožní ľahšie miešanie potravín a zníži sa riziko poškodenia zariadenia.

3. Potraviny, ktoré sú tvrdé

Miešanie všetkého, čo je príliš tvrdé, môže spôsobiť veľa škody na väčšine mixérov. Najčastejšie problémy môžu nastať, keď skúsite zmiešať veľmi tvrdé jedlá, ako sú koreniny alebo mrazené prísady.

Tieto potraviny môžu obsahovať:

  • Mrazené ovocie
  • Mrazená zelenina
  • Celé kocky ľadu
  • Celé korenie
  • Kávové zrná

Samozrejme, mrazené jedlá sú jednou z najbežnejších surovín v mnohých vašich obľúbených receptoch na mixéry, ale nebojte sa, nemusíte sa ich vzdávať.

Jednoduchou opravou tohto problému je čiastočne rozmraziť mrazené ovocie a zeleninu skôr, ako ich zmiešate. Pokiaľ ide o recepty, ktoré volajú po ľade, skúste použiť drvený alebo nugetový ľad ako alternatívu k väčším kockám. To bude na vašom mixéri oveľa jednoduchšie.

4. Vláknité potraviny, ktoré sú náročné na mletie

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou zdravej a vyváženej stravy, môžu byť pre mixéry trochu zaťažujúce. Brokolica je jedným z najhorších páchateľov a nemala by sa miešať, pokiaľ nebola najskôr podusená alebo uvarená.

Pokiaľ nemáte špičkový komerčný mixér , zistíte, že niektoré jedlá s vysokým obsahom vlákniny sa v skutočnosti nemiešajú, ale viac "nastrúhajú" a zanechajú vás vláčne smoothie. To tiež predstavuje výzvu, pokiaľ ide o čistenie.

Stojí za zmienku, že ak sa zmieša v malom množstve s dostatkom tekutín a iných jedál, pravdepodobne budete mať minimálne problémy. Brokolicu teda nevylučujte úplne ... Aspoň zatiaľ.

5. Horúce kvapaliny

Kedykoľvek pracujete s mimoriadne horúcimi tekutinami, mali by ste vždy postupovať dosť opatrne. To nie je nijako zvlášť dôležité, keď sa váš mixér stretne s horúcimi tekutinami, ako je polievka alebo nepriestrelná káva.

Vo vnútri mixéra sa môže hromadiť para z horúcich tekutín, ktorá potenciálne vytvára dostatočný tlak na "odfúknutie" veka z vrchnej časti, a možno dokonca vystrekne sparný neporiadok do všetkých strán. Aj keď veko zostane odložené, para vás môže pri zložení spáliť.

Ak máte skutočne lacný mixér, môžete tiež očakávať, že sa nadmerné teplo opotrebuje a otupí čepele vo vnútri. Vďaka tomu bude menej efektívny a nakoniec ho budete musieť vymeniť skôr, ako ste čakali.

Toto je určite jedna oblasť, kde je lepšie byť v bezpečí, ako ľutovať. Pokiaľ je to možné, nechajte všetky tekutiny predtým, ako začnete miešať, vychladnúť. Po dokončení ho môžete kedykoľvek znovu zohriať.

6. Lyžice (A VŠETKY ďalšie pomôcky)

Toto je naozaj iba cvičenie zdravého rozumu. Poďme si však na chvíľu všetkým pripomenúť, že by ste nikdy nemali držať mixér, keď je v chode!

Lyžice, vidličky, nože alebo čokoľvek iné, čo by ste sa mohli pokúsiť použiť na zatlačenie odolného jedla do zmesi. Všetky tieto prvky sa môžu zachytiť o rotujúce nože. To by mohlo nielen rozbiť váš mixér a natáčať jedlo všade, ale mohlo by to byť nebezpečné aj pre vás.

Ako by ste teda mali zvládnuť všetky tie nepríjemné jedlá, ktoré jednoducho neklesnú?

Najbezpečnejším spôsobom môže byť mixér vypnutý, dokonca ho možno aj vybrať zo základne. Potom to pomocou lyžice alebo iného riadu vtlačte do zmesi. Vráťte viečko na miesto a znova ho zapnite. Pred zapnutím mixéra sa uistite, že všetky náradie a čo je dôležitejšie, vaše ruky sú vždy bezpečne v ceste a veko je bezpečne pripevnené.

7. Prílohy, ktoré nie sú určené pre váš mixér

Pre mixéry môže byť k dispozícii veľa rôznych príloh. Aj keď môžu byť pre domáceho kuchára veľmi výhodné , nefungujú vo všetkých modeloch. Preto je dôležité zabezpečiť, aby všetky doplnky, ktoré používate v mixéri, boli vyrobené rovnakým výrobcom a určené pre vaše zariadenie.

Príslušenstvo, ktoré nie je určené pre váš konkrétny mixér, nemusí správne zapadnúť do základne a pravdepodobne poškodí iba základňu aj prílohu. Za extrémnych okolností by ste mohli zvýšiť riziko úrazu elektrickým prúdom alebo požiaru.

Zostať v bezpečí. Nerobte tieto chyby.

Ak budete pri tomto šikovnom prístroji v bezpečí, nemusí to ešte znamenať, že obetujete ktorýkoľvek zo svojich obľúbených receptov na smoothie. Mixéry ponúkajú širokú škálu výhod a môžu byť jedným z najpohodlnejších spôsobov, ako pridať do svojho každodenného života viac ovocia a zeleniny.

Dodržiavaním niekoľkých jednoduchých pravidiel sa môžete ubezpečiť, že zo svojho mixéra vyťažíte maximum, ako aj zostať v bezpečí a obmedziť množstvo neporiadku, ktorý narobíte.