Ako si vybrať najlepší sušič potravín [Sprievodca kupujúcim]

12.10.2020

Keď máte náladu na občerstvenie, na čo sa obrátiť? Ak ste ako väčšina Američanov, vaša myseľ pravdepodobne zazrela na obrázku zemiakových lupienkov, snackov alebo čokoládových tyčiniek, ktoré sú síce veľmi chutné, ale nie príliš zdravé na to, aby ste ich v priebehu dňa pravidelne žuvali.

Pre majiteľov dehydratátorov potravín občerstvenie pripomína chutné množstvo zdravších jedál, ktoré sú všetky pripravené priamo vo vašej kuchyni. Niekoľko populárnych dehydrovaných možností zahŕňa jablkové lupienky , kel čipy, sušené paradajky, banánové lupienky a domáce hovädzie mäso trhané.

Výhody vlastníctva dehydratátora potravín

Sušičky potravín sú relatívne malou investíciou, ktorá sa môže vyplatiť s výraznými výhodami pre vás a vašu rodinu. Od zdravších potravín po úsporu peňazí - tu je niekoľko výhod, ktoré by ste mali očakávať po zakúpení sušiča potravín.

  1. Môže vám ušetriť peniaze na občerstvenie.
  2. Pomôžeme vám vyhnúť sa plytvaniu potravinami , pretože zo svojich čerstvých produktov zo záhrady alebo z posledného výletu v potravinách urobíte dehydrované občerstvenie, ktoré si môžete dať neskôr.
  3. Dehydratátory umožňujú občerstvenie mimo sezóny ovocia a zeleniny, bez ohľadu na to, aké je ročné obdobie.
  4. Doprajte si svoj návyk na občerstvenie zdravý. Namiesto toho, aby ste siahli po sladkej čokoláde alebo slaných zemiakových lupienkoch, môžete sa občerstviť zdravšími potravinami bohatými na živiny. Dehydratované ovocie vám môže pomôcť upokojiť chuť na sladké a zároveň poskytnúť výživové výhody.

Sušené jedlá dokonca zachovávajú väčšinu výživných látok, takže získate výhody vitamínov a minerálov, ktoré by ste získali, keby ste jedlo jedli čerstvé. A aj keď to nie je okamžitým problémom, ak máte po ruke obchod s dehydratovanými potravinami, keď príde zombie apokalypsa (alebo skutočne každá prírodná katastrofa), budete v prežití pred ostatnými v rade. 

Typy dehydratátorov potravín

Keď začnete nakupovať najlepší sušič potravín, všimnete si, že väčšina modelov spadá do dvoch hlavných kategórií: vertikálny tok a horizontálny tok.

Ako názvy napovedajú, môžete rýchlo zistiť rozdiel medzi týmito dvoma typmi sušičiek podľa ich orientácie a toho, či sú potraviny naukladané zvisle alebo vedľa seba. Ale orientácia sa líši iba jedným spôsobom, dva typy modelov tiež fungujú odlišne.

1. Sušičky potravín s vertikálnym prietokom

Väčšina dehydratátorov potravín s vertikálnym prietokom, niekedy nazývaných stohovateľné jednotkové dehydratátory potravín, má zdroj tepla, ktorý je umiestnený buď na spodku kuchynského robota, alebo na vrchu.

Sušiče potravín s vertikálnym prietokom bývajú najdostupnejším riešením, ale to je čiastočne spôsobené tým, že nerozptyľujú teplo rovnomerne. Väčšina modelov s vertikálnym prietokom obsahuje ventilátor, ktorý vám s tým pomôže. Fungujú dostatočne dobre na väčšinu zeleniny a ovocia, ale budete mať ťažšie z nich vytrhávať dobré mäso, pokiaľ nevynaložíte nejaké ručné úsilie pri výmene zásobníkov počas procesu dehydratácie.

Výhody:

  • Cenovo dostupné.
  • Malý a kompaktný. Spravidla nezaberajú veľa miesta na pulte a ľahko sa skladujú.
  • Sú často rozšíriteľné. Mnohé z týchto dehydratátorov vám umožňujú zakúpiť si ďalšie police, ktoré môžete časom pridať.

Majte na pamäti:

  • Nezohrievajte tak rovnomerne ako vodorovné modely.
  • Ak chcete dosiahnuť najlepšie výsledky, bude treba si istý čas vypnúť zásobníky.
  • Pracujte lepšie s ovocím a zeleninou ako s mäsom.

2. Dehydratátory potravín s horizontálnym prietokom

Horizontálne sušičky potravín, ktoré sa niekedy označujú ako policové sušičky potravín, fungujú trochu viac ako bežná rúra so zdrojom tepla umiestneným vzadu.

Sú drahšie ako vertikálne modely, ale sú známe tým, že v celom zariadení dehydratujú rovnomernejšie. To z nich robí ideálnu voľbu na prípravu hovädzieho mäsa trhaného a dehydratujúceho mäso. Zďaleka je tento typ dehydratátora najjednoduchší na použitie. Môžete ich len naštartovať a nechať ich bez toho, aby ste museli robiť ďalšie práce, kým sa nedokončíte.

Výhody:

  • Rovnomerne a efektívne dehydratuje.
  • Môže byť použitý na mäso a tvrdšiu zeleninu.
  • Jednoduché použitie. Len čo to začnete, nie je potrebná žiadna manuálna práca.
  • Môžete vyskúšať ambicióznejšie recepty.

Majte na pamäti:

  • Zvyčajne sú drahšie.
  • Majú väčšiu veľkosť. Na použitie a uskladnenie bude potrebné viac priestoru na pulte alebo v skrinke

6 faktorov, ktoré je potrebné zohľadniť pri kúpe sušiča potravín

Pokiaľ ide o nájdenie najlepšieho sušiča potravín pre vaše potreby, bude to do veľkej miery závisieť od vašich konkrétnych preferencií a od toho, ako ho plánujete používať. Ak však budete mať dobrú predstavu o tom, ako sa líšia a aké možnosti máte, môže vám to pomôcť pri prijímaní najinformovanejších nákupných rozhodnutí. Tu je niekoľko hlavných funkcií a faktorov, ktoré je potrebné mať na pamäti pri kúpe dehydratátora.

1. Distribúcia tepla a prúdenie vzduchu

Vedecky je dehydratácia jedla dosť jednoduchý koncept. Musíte iba udržiavať jedlo na stálej, dostatočne vysokej teplote po dostatočne dlhý čas, aby ste časť vlhkosti vysušili. V praxi je najväčšou výzvou zabezpečiť, aby bolo teplo rovnomerne rozložené na všetky potraviny, ktoré sušíte. Pretože niektoré potraviny budú nevyhnutne ďalej od zdroja tepla v sušičke ako iné, zaistí to dosiahnutie toho, aby bol výrobok nastavený na účinné prúdenie vzduchu.

Než si kúpite sušičku potravín, preskúmajte, čo hovorí výrobca na distribúciu tepla a prúdenie vzduchu pre každý model. Čo urobili pre to, aby jedlo v sušičke rovnomerne vysušilo všetok jeho obsah? Pre tento účel majú sušičky potravín s vodorovným tokom najlepší dizajn, ale veľa modelov so zvislým tokom obsahuje ventilátory a ďalšie dizajnové prvky, ktoré majú pomôcť zlepšiť prúdenie vzduchu.

2. Ľahké použitie

Dehydratácia jedla je väčšinou ľahká a nenájdete, že rôzne modely robia len obrovský rozdiel v tom, koľko práce s tým súvisí. To znamená, že existuje niekoľko funkcií, ktoré vám môžu uľahčiť proces dehydratácie potravín. Tou hlavnou je dehydratátor, ktorý bude variť dostatočne rovnomerne, aby ste sa nemuseli trápiť prepínaním po policiach. To znamená rozdiel medzi nutnosťou snažiť sa pravidelne kontrolovať jedlo počas procesu dehydratácie alebo iba tým, že ho môžete opustiť, odísť a nebáť sa, kým nebude hotové.

Ak je pre vás pohodlie dôležitým faktorom, musíte pamätať na to, koľko práce bude potrebné pri čistení rôznych modelov. Počet dielov, ktoré má dehydratátor potravín, či už je ich bezpečné vložiť do umývačky riadu alebo nie , a umiestnenie ventilátora (najlepšie na vrchu), sú všetky faktory, ktoré závisia od toho, koľko práce bude potrebné na jeho čistenie po každom použití.

3. Cena

Cena sušiča potravín sa môže pohybovať od 30 do 300 dolárov, pričom niektoré jednotky komerčnej veľkosti sa pohybujú nad 600 dolárov. Na vyššej úrovni nájdete dehydratátory potravín s veľkou kapacitou, takže môžete dehydratovať veľa jedla naraz, pôsobivé rozloženie tepla, aby sa všetko varilo rovnomerne, a veľa malých výhod, ako sú teplomery a časovače, vďaka ktorým je celý proces ako najjednoduchšie. Na dolnej časti cenového rozpätia nájdete niekoľko základných dehydratátorov potravín, ktoré dokážu niektoré potraviny vysušiť, ale budú vyžadovať viac údržby, budú mať ešte niekoľko obmedzení týkajúcich sa druhov potravín, ktoré môžete dehydratovať. trvať tak dlho.

Pre väčšinu ľudí, ktorí majú záujem o kúpu sušiča potravín, najmä pre tých, ktorí si ho kúpia prvýkrát, sa správny model dostane niekde medzi cenové extrémy. Na základe toho, aké konkrétne vlastnosti si najviac ceníte a aký typ sušiča potravín si vyberiete, môžete pravdepodobne očakávať, že utratíte niekde okolo 50 - 150 dolárov.

4. Veľkosť a kapacita

Rovnako ako u väčšiny malých kuchynských spotrebičov , aj pri pridávaní nového spotrebiča do vašej kuchyne musíte brať do úvahy to, koľko potravín budete chcieť pripraviť v jednej dávke, a koľko miesta máte k dispozícii. Zatiaľ čo menšie modely, najmä modely s vertikálnym prietokom, zaberú menej miesta na pulte, zvyčajne majú menšiu kapacitu a nevydržia toľko. Ak však nepoužívate, budú zaberať menej miesta a budú sa ľahšie skladovať.

Ak však máte zo svojej záhrady veľa jedla, ktoré budete chcieť v krátkom čase odvodniť, alebo ak sa chystáte hromadne nakupovať produkty s ohľadom na cieľ dehydratácie, potom je pravdepodobne väčší model. najlepšie pre teba. Ak si chcete len sem-tam pripraviť pár pochutín naraz a zachrániť nehnuteľnosť v kuchyni, menšie pre vás bude mať pravdepodobne väčší zmysel.

5. Hluk

Pretože pre sušičky potravín je typické dodávať ventilátor, môžete očakávať, že veľa modelov bude vydávať určitý hluk. Celková úroveň decibelov sa však bude líšiť od jednotky k jednotke. Ak je pre vás dôležité držať sa pri prístroji, ktorý je čo najtichší, vyhľadajte model známy tým, že nevydáva veľa hluku.

Decibelové hodnotenia bohužiaľ nie sú bežne uvádzanou špecifikáciou, ktorú nájdete pri jednotlivých modeloch. Pozrite sa na weby s recenziami a recenzie spotrebiteľov, aby ste zistili, čo ľudia hovoria o hladine hluku dehydratátora, na ktorý ste sa zamerali.

6. Pohodlné vlastnosti:

Zahŕňa to hlavné faktory, ktoré je potrebné zohľadniť pri kúpe sušiča potravín. Existuje však aj niekoľko ďalších funkcií zabudovaných do niektorých modelov, ktoré môžu výrazne zmeniť ich ľahké používanie.

  • Termostat:

    Rôzne druhy potravín budú najlepšie sušiť pri rôznych teplotách, takže je možné nastaviť teplotu v prístroji, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky. Ak plánujete sušiť viac ako jeden druh potravín, hľadajte dehydratátor s nastaviteľným termostatom.

  • Časovač:

    Dehydratácia jedla trvá hodiny, vďaka čomu je potenciálne ľahké na ňu zabudnúť. Dehydratátor s časovačom vám pomôže zabezpečiť, aby ste si jedlo mohli v prípade potreby skontrolovať a keď bude pripravené, budete upozornení.

  • Automatické vypnutie:

    Ak chcete zahájiť proces dehydratácie potravín a potom ísť vybaviť alebo ísť spať na noc, je to dehydratátor potravín s funkciou automatického vypnutia.