Ako si vyrobiť Apple Chips

13.10.2020

Čoraz viac ľudí hľadá možnosti zdravého stravovania, ale rovnako chcú aj potraviny, ktoré sú vhodné. Bez ohľadu na to, kde nakupujete, väčšina obchodov má jednu spoločnú vlastnosť: občerstvenie, a najmä zdravšie občerstvenie, je drahé.

Všetci vieme, že ovocie je dôležitou súčasťou zdravej výživy. Ovocné občerstvenie, ktoré nájdete v obchodoch s potravinami, v supermarketoch alebo dokonca v obchodoch so špičkovými potravinami, však býva dosť drahé.

Potom sa natíska otázka, ako môžete získať základné výživné látky, minerály a vlákninu, ktoré ovocie ponúka, bez toho, aby ste narušili rozpočet alebo spôsobili úplnú nepríjemnosť? Jedným zo spôsobov je vyrobiť si ho sami. Zoberme si ako príklad jablká.

Výživové výhody jabĺk

Podľa USDA vám jedno stredne veľké jablko poskytne takmer pätinu odporúčaného príjmu vlákniny a tiež slušné množstvo vitamínu C, draslíka a vitamínu B-6. USDA ponúka aj tento informačný list (PDF), ktorý vám pomôže dozvedieť sa viac o jablkách. Je ľahké nosiť so sebou jablko, takže pohodlie nebude veľkým problémom. Čo by sa však stalo, keby ste ich mohli urobiť ešte pohodlnejšími, a zároveň predĺžiť ich trvanlivosť a urobiť ich priateľskejšími pre deti? To je ľahké urobiť s dehydrovanými jablkami.

Len čo sa naučíte, ako si pripraviť vlastné jablkové lupienky, môžete svojim deťom dopriať vynikajúcu domácu pochúťku, ktorú môžete zabaliť do školských obedov alebo im dať rýchle, ale zdravé občerstvenie po vyučovaní. Tieto chutné dobroty sú nielen výživné, ale majú aj potenciál ušetriť peniaze. Samozrejme za predpokladu, že dokážete odolať pokušeniu automatu alebo občerstvenia zabaleného v cukre.

Proces dehydratácie jabĺk pomáha koncentrovať ich sladkosť. Čím tenšie sú plátky, tým sú chrumkavejšie. Kombinácia príjemne sladkej chuti a chrumkavosti, ktorá pochádza z ich sviežej konzistencie, pozdvihuje lahodné jablko na novú úroveň, kde sa stáva úžasne uspokojivou a zdravou alternatívou k nezdravým jedlám s obsahom cukru a tukov.

Kľúčom k tomu, aby ste dokázali pripraviť najchrumkavejšie a najchutnejšie jablkové lupienky, je prísť na to, aká teplota vytvorí najlepšiu textúru a ako dlho musíte plátky držať v rúre alebo v dehydratátore, aby ste získali dokonalú textúru bez toho, aby ste obetovali ich chuť.

Ako si vyrobiť jablkové lupienky v rúre

Väčšina receptov na jablkové lupienky, ktoré ich používajú na sušenie, sa označuje ako pečenie. Je nevyhnutné, aby ste uznali, že svoje jablkové lupienky nechcete "piecť". Iba ich používate na sušenie alebo odvodnenie v teplej rúre.

Jeseň je pre jablká najlepším obdobím v roku. Vyberte si jablká, ktoré sú prirodzene ostré, pretože sa budú ľahšie krájať a sušiť. Jablká Fuji a Gala patria medzi najsladšie. Jablká Granny Smith sú tortové. Odporučil by som ísť so sladšími jablkami ako Pink Lady,, Gala alebo Fuji.

Dodávky, ktoré budete potrebovať:

  • Strúhadlo alebo iné zariadenie, ktoré vytvára veľmi tenké plátky.
  • Veľmi ostrý nôž.
  • Doska na krájanie.
  • Ploché plechy na pečenie.
  • Chladiace stojany.
  • Časovač varenia.
  • Teplomer v rúre.
  • Pergamenové papiere alebo silikónové plechy na pečenie.
  • Skladovacie nádoby na uchovanie sušených jablkových štiepok.
  • Kliešte na preklopenie plátkov jabĺk.

Zložky, ktoré budete potrebovať:

  • ½ až 1 celé jablko na osobu a porciu
  • Mletá škorica (voliteľné)
  • Mleté klinčeky (voliteľné)
  • Mletý muškátový oriešok (voliteľné)
  • Mleté nové korenie (voliteľné)
  • Mletý zázvor (voliteľné)
  • Jemne granulovaný cukor (voliteľné)
  • Citrónová šťava (voliteľné)
  • Voda (2 šálky - voliteľné)

Kliknutím sem kúpite sušičku potravín

Postup a príprava:

  1. Predhrejte si rúru na 200 až 250 stupňov.
  2. Každé jablko dôkladne umyte a osušte.
  3. Pred nakrájaním odstráňte akýkoľvek štítok.
  4. Odrežte hornú a spodnú časť jablka.
  5. Pomocou mandolíny alebo veľmi ostrého noža nakrájajte každé jablko na čo najtenšie plátky a uistite sa, že každý plátok má približne rovnakú šírku. Čím tenšie plátky, tým lepšie hranolky.
  6. Pred uložením plátkov na plechy na pečenie odstráňte všetky semená. Z každého jablka by ste mali byť schopní získať asi osem plátkov.
  7. Plechy vyložte papierom na pečenie alebo silikónovými podložkami na pečenie.

Neexistujú tvrdé a rýchle pravidlá o tom, ako dlho musia byť vaše plátky jabĺk v rúre, aby úplne vyschli. To bude do značnej miery závisieť od vašej preferovanej chuti a textúry.

Ako každý recept, aj vy budete musieť experimentovať, aby ste zistili, čo podľa vás funguje najlepšie. Ak chcete veľmi ostré jablkové lupienky, budete chcieť plátky nechať pôsobiť o niečo dlhšie a možno ich počas procesu dehydratácie prevrátiť. Vaším cieľom je umožniť teplu v rúre vytiahnuť všetku prirodzenú vlhkosť jablka von.

Na splnenie tejto úlohy je špeciálne navrhnutý dehydratátor . Aj keď by to bola počiatočná investícia pre samotný dehydratátor, je to možnosť, ktorú by ste možno mali zvážiť. Najmä ak nájdete recept, ktorý funguje, a baví vás pripravovať si vlastné občerstvenie doma. Mnoho ľudí začína s "pečením" jablkových lupienkov v rúre, pretože je to metóda, ktorú ľahko dosiahnu bez nutnosti kupovať ďalší spotrebič.

4 recepty, ktoré vám pomôžu začať

Pokiaľ ide o výrobu vlastných jablkových štiepok, vyššie uvedený postup a pokyny sú všetko, čo potrebujete vedieť na spustenie a spustenie. Aby som vám však pomohol začať, zhrnul som nižšie niekoľko mojich obľúbených receptov. Všetky tieto recepty majú svoj vlastný jedinečný zvrat, ktorý sa oplatí vyskúšať.


1. Recept na jablkový čip 

Zameriava sa na dehydratáciu každého čipu, aby sa zabezpečilo, že získa požadovanú krehkosť. Vyberte si jablká, ktoré sú prirodzene sladké a chrumkavé. Jeseň je pre jablká Honeycrisp optimálny čas. Čerstvé ružové jablká Lady sú vždy sladké a svieže, takže sú tiež vynikajúcou možnosťou.

Predhrejte si rúru na 225 stupňov. Po použití mandolíny na rozkrojenie jabĺk tak, aby každý štiepnik nemal hrúbku viac ako osminu palca, rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Uistite sa, že je každý plátok úplne odkrytý a že sa plátky neprekrývajú.

Vložte plechy do rúry a nastavte časovač na 90 minút. Po uplynutí tejto doby vytiahnite plech z rúry na pečenie a pomocou každého kliešťa otočte každý plátok. Vložte opäť do rúry na minimálne ďalšiu hodin

2. Granátové lupienky Sweet & Cinnamon

Vezmite každý plátok jablka a vložte ho na plech. Je v poriadku, ak sú plátky blízko seba, ale nemali by sa prekrývať, pretože to zabráni tomu, aby sa časť zakrytého jablka správne dehydratovala. Vložte plátky jabĺk do rúry najmenej na hodinu. Za ten čas by teplo v rúre malo plátky úplne dehydratovať.

Ak chcete svojim jablkovým lupienkom pridať príchuť, predtým, ako ich vložíte do rúry, môžete ich pripraviť tak, že nimi posypete škoricu a cukor.
Ak pôjdete touto cestou, odporúča sa ich otočiť, akonáhle je jedna strana suchá a chrumkavá. Z druhej strany posypte škoricu a cukor a vráťte svoje plechy na ďalšiu hodinu do rúry.

Po dvoch hodinách, ak sú obidve strany vašich jablkových lupienkov hnedé a krehké, vypnite rúru a nechajte ich asi hodinu ležať vo vnútri teplej rúry. Alebo, ak si myslíte, že sú dostatočne ostré, vyberte ich a položte každý štiepku na chladiaci stojan. Ešte raz sa uistite, že sa čipy vôbec neprekrýva

3. Paleo Twist

Vytlačte niekoľko citrónov, aby ste mali v miske dostatok citrónovej šťavy, aby ste každý plátok jablka natreli predtým, ako ho položíte na plech. Každý plátok posypeme škoricou.

Predhrejte si rúru na 220 stupňov. Nastavte si časovač na jednu hodinu. Ak je strana vašich jablkových štiepok, ktorá je obrátená hore, suchá, otočte každý štiepku a podľa vlastnej chuti posypte škoricou. Vráťte svoje plechy na pečenie na ďalšiu hodinu.

Jablkové lupienky môžete po vypnutí nechať ešte hodinu alebo dve v rúre. Teplo z rúry bude naďalej napomáhať procesu dehydratácie.

4. Slaný jednoduchý sirup

Jedna z mnohých variácií jednoduchých receptov na jablkové lupienky navrhuje ponorenie každého plátku do ochuteného sirupu pred jeho vložením na plechy na pečenie.
Tento konkrétny recept vyžaduje použitie "jednoduchého sirupu", sirupu, ktorý je vyrobený z rovnakých častí vody a cukru.

Ak chcete plátky jabĺk natrieť jednoduchým sirupom, použite väčšiu panvicu, ako potrebujete. Spojte 2 šálky kryštálového cukru s dvoma šálkami vody. Horák otočte na najvyšší stupeň, aby sa prísady rýchlo uviedli do varu, za stáleho miešania zmesi, aby sa zabezpečilo, že sa cukor úplne rozpustí. Len čo sirup začne vrieť, vypnite horák. Počas prípravy plátkov jabĺk nechajte sirup vychladnúť.

Pre tento recept budete chcieť upraviť svoju mandolínu na nastavenie, ktoré prinesie plátky, ktoré sú o polovicu hrubšie, ako odporúčajú iné recepty. Každý jablkový čip by mal mať hrúbku 1/16 palca. Keď sú všetky vaše jablká oholené, opatrne odstráňte všetky semená alebo tvrdé zvyšky jadra.

Vložte všetky svoje tenko nakrájané plátky jabĺk do hrnca jednoduchého sirupu. Nechajte plátky nasiaknuť sirup 10 alebo 15 minút, občas ich premiešajte, aby ste zabezpečili, že každý plátok je rovnomerne obalený. Pri miešaní sirupu buďte jemní. Nechce sa vám lámať žiaden z plátkov jabĺk.

Pomocou klieští každý plátok jablka po jednom vyberajte a ukladajte ich na plechy na pečenie lemované pergamenom. Uistite sa, že je každý plátok úplne odkrytý.

Použite oba rošty vo vašej rúre a na každý rošt vložte jeden list. Pečte svoje žetóny v ich súčasnej polohe asi 30 minút. Potom vyberte plechy na pečenie a striedajte polohu rúry. Robte to tak v 30-minútových intervaloch, kým nebudú vaše jablkové lupienky ostré a suché.

Ako skladovať domáce jablkové lupienky

Skladujte svoje jablkové lupienky vo vzduchotesnej nádobe, ktorá neprodukuje kondenzáciu alebo neprepúšťa vlhkosť. Nádobu uchovávajte v chladničke. Pri správnom skladovaní by ste mali očakávať, že jablkové lupienky zostanú čerstvé najmenej týždeň alebo dva.

Niektorí kuchári sa domnievajú, že keď ponoríte tenké plátky jablka do hrnca plného vriaceho jednoduchého sirupu, kúsky jablka absorbujú určitú sladkú sladkosť, ktorá pomáha odvádzať vlhkosť, keď sušíte hranolky v teplej peci. Ak používate jablká Granny Smith, ktoré sú pravdepodobne najtvrdšie zo všetkých odrôd jabĺk, možno budete chcieť zvážiť použitie jednoduchého sirupu, ktorý zvýrazní pravú chuť a dodá štipku sladkosti.

Pochopte, že medzi výrobcami a na rôznych miestach sú obrovské rozdiely v teplotách rúry. Všetky tieto premenné tiež prispejú k času, ktorý trvá, kým sa vaše jablkové lupienky dostanú do chrumkavosti podľa vašich predstáv.

Na výrobu tohto chutného občerstvenia nie je potrebné veľa vybavenia. Okrem rúry sú najdôležitejšie plechy na pečenie, buď pergamenový papier alebo opakovane použiteľné silikónové podložky na pečenie, a nastaviteľná mandolína, aby ste mohli jablká nakrájať na ľubovoľnú hrúbku. Ak sa týmto koníčkom plánujete venovať, odporučili by sme si zaobstarať dehydratátor, ktorý vám pomôže v plnom rozsahu využívať výhody a ešte viac vám uľahčí prácu.

Ak s dehydratáciou ešte len začínate , určite začnite tenkými plátkami a svoje jablkové plátky otočte. Vyrobiť si vlastné jablkové lupienky doma je obohacujúcim rodinným projektom, ktorý vašim deťom pomôže nielen rozvinúť záujem o jedlo, ktoré konzumujú, ale môže ich iba naučiť, že zdravé jedlo predsa len nie je také nepríjemné.