Klasický vaječný likér

01.12.2020

Vaječný likér je druh nápoja, ktorý ľudia buď milujú .Je historicky známy ako mliečny punč (pravda, nie najlepšie meno). Vaječný likér je zmes rozšľahaných vaječných žĺtkov, smotany a často aj whisky alebo rumu, vďaka ktorým aj chutí. Podáva sa chladené.


Zloženie : 

  • 2 lyžice brandy
  • ½ čajovej lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • ¾ šálky cukru
  • 2 lyžice tmavého rumu
  • ¼ pohár whiskey 
  • 1 šálka silného krému
  • 6 veľkých vajec / žltok /
  • 3 šálky mlieka

Krok 1

Vložte vaječné žĺtky do strednej misy a misku položte na hrniec s horúcou vodou. Pridajte 1/4 šálky plus 2 lyžice cukru a šľahajte ich na miernom ohni do bledožltého a hustého krému, asi 5 minút. Vyšľahajte mlieko, bourbon, rum a brandy a preložte do veľkej misy.

Krok 2

V inej veľkej miske vyšľaháme sneh z bielkov so zvyšnou 1/4 šálky plus 2 lyžicami cukru, kým nevzniknú veľmi mäkké vrcholce. Vyšľahané bielky zamiešajte do žĺtkovej zmesi. V stredne veľkej mise vyšľahajte silný krém, kým mierne nezhustne. Ozdobte  šľahačkou a muškátovým orieškom na vrch  vaječného likéru a dôkladne ochlaďte. Pred podávaním znovu rozšľahajte.