Košík parníka

12.10.2020

Parný kôš je najbežnejším spôsobom prípravy zeleniny v pare. Tento jednoduchý domáci riad sa vkladá priamo do hrnca alebo panvice a potom sa používa na sporáku alebo v mikrovlnnej rúre.

Koncept je dosť jednoduchý, stačí do hrnca pridať trochu vody, vložiť zeleninu do košíka a potom zavrieť veko hrnca. Pri varení vody bude para zachovaná a bude sa v nej variť zelenina.

V prípade zeleniny sa celková doba varenia líši v závislosti od druhu a množstva, ktoré varíte. Typicky budete chcieť, aby boli vegetariáni dostatočne mäkké, aby nimi vidlica ľahko prešla, ale aby ste im zachovali určitú pevnosť. Premočená zelenina je znakom toho, že bola dlho uvarená.

Dusenie v pare je o niečo zložitejšie. Po dokončení by sa ryby mali začať odlupovať v najhrubšej časti. Kuracie mäso by malo byť vždy varené úplne v strede.