Zdravé Dezerty, Koláče, Zákusky

29.07.2020

Chcete žiť zdravo, no máte radi sladké? Máte šťastie, že žijeme v dobe, kedy na internete nájdete naozaj veľké množstvo fitness dezertov. Zopár sme si ich pre vás pripravili aj my. Niektoré sú diétne, niektoré trochu menej, niektoré sladšie, iné low-carb. Jedno majú ale všetky spoločné. Sú pripravené len z kvalitných surovín a pochutia si na nich všetci, lepkáči aj bezlepkáčí, laktózovci aj bezlaktózovci.

Recepty

Zdravá Marlenka .

Vynikajúci koláč na spôsob obľúbenej Marlenky. Špaldová múka má jemnú orieškovú chuť a výborne sa dopĺňa s chuťou orechov, medu a tvarohu.

Potrebujeme :

CESTO

  • 6 PL hladkej celozrnnej špaldovej múky,
  • 5 PL mletých orechov,
  • 4 vajcia,
  • 1 PL kypriaceho prášku do pečiva,
  • 6 PL trstinového cukru,
  • 1/8 šálky vody.

KRÉM

  • 250g jemného nízkotučného tvarohu,
  • 3-4 PL medu,
  • 1 ČL vanilkového extraktu,
  • 2 PL mletých orechov,
  • 40g kvalitnej horkej čokolády.

POSTUP

  • Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme mleté orechy a vodu. Žĺtkovú zmes pridáme k bielkom a jemne stierkou zamiešame, aby sa cesto spojilo a ostalo nadýchané.
  • Menší plech alebo zapekaciu misku vyložíme papierom na pečenie a naplníme cestom. Pečieme na 170°C asi 45 minút. Hotový koláčik necháme odpočinúť a vychladnúť. Tvaroh zmiešame s orechmi, osladíme medom a dochutíme vanilkovým extraktom.
  • Koláč prekrojíme na 2-3 pláty a potrieme plnkou. Nakoniec vo vodnom kúpeli rozpustíme asi 40g čokolády a koláč jemne ozdobne pofŕkame.

Čokoládové fitness brownies.

Tajnou ingredienciou v týchto zdravých brownies je fazuľa - ale nebojte sa, vôbec ju tam neucítite. 

Brownies bez múky

Potrebujeme :


  • 240 g fazuliek z konzervy
  • 1 odmerku čokoládového proteínu Just Whey
  • 1 zrelý banán
  • 1 vajíčko
  • 20 g kakaa
  • 50 ml vody
  • Flavor drops s príchuťou čokoláda

Postup :

Fazuľky z konzervy zlejeme od nálevu a dôkladne ich prepláchneme. Pridáme k nim všetky ingrediencie a rozmixujeme pomocou ponorného mixéra na hladkú zmes. Pripravené cesto vylejeme na plech s rozmerom 20 x 20 cm, ktorý vopred vystelieme papierom na pečenie.

Koláč vložíme do rúry a pečieme približne 20 minút pri teplote 180 °C. Po vychladnutí brownies nakrájame a podávame s čerstvým ovocím, prípadne s jogurtom či roztopenou horúcou čokoládou. Dobrú chuť.


Špaldový koláč s vanilkovým pudingom a letným ovocím.

Chrumkavé špaldové cesto je naplnené pudingom a čerstvým ovocím. Ideálny koláč na jarné a letné obdobie, 

Potrebujeme:

Cesto:

  • 300g hladkej špaldovej múky
  • 100g ovsenej múky (najemno pomletých ovsených vločiek)
  • 70g trstinového alebo kokosového cukru
  • 2 vajcia
  • 200g kravského masla

Plnka:

  • Domáci alebo BIO jahodový džem
  • Vanilkový puding BIO
  • ½ l mlieka alebo rastlinného nápoja (náhrady mlieka)
  • 2 PL trstinového alebo kokosového cukru
  • 400g čerstvého letného ovocia (jahody, maliny, čučoriedky, ríbezle...)

Postup:

V miske zmiešame múky s cukrom. Pridáme maslo, vajíčka a vymiesime cesto, ktoré odložíme na 30 minút odstáť do chladničky. Potom cesto vyberieme a rozvaľkáme. Vložíme do okrúhlej vymastenej a vysypanej formy a kraje utlačíme, aby pekne sadli.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 30 minút. Hotový korpus necháme vychladnúť a potom ho potrieme jahodovým džemom. Puding si pripravíme podľa návodu na obale a vylejeme na korpus.

Odložíme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním koláčik ozdobíme čerstvým ovocím podľa chuti, prípadne ešte pokvapkáme medom a nakrájame.

Fit "KINDER" zákusok .

INGREDIENCIE

1 balíček kakaových bebe sušienok

500g nízkotučného jemného tvarohu

2 dl mlieka 

20g mletej čírej želatíny 

1 ČL vanilkovej esencie

sladidlo podľa vášho výberu stévia, xylitol, med odmerka vanilkového proteínu nemusí byť  .

Postup :

1. Želatínu necháme napučať v mlieku. Tvaroh si osladíme podľa chuti, pridáme vanilkovú esenciu a ak chceme aj proteín.

2. Bebe sušienky si rozdelíme tak, aby nám rovnomerne vyšli na 3 poschodia a podľa toho vyberieme aj formu alebo plastovú misku, ktorú vyložíme alobalom. Na spodok uložíme prvú vrstvu bebe sušienok.

3.  Želatínu nahrejeme, aby sa rozpustila a primiešame do tvarohu. Na vrstvu sušienok dáme vrstvu tvarohu, ďalšie sušienky, druhú vrstvu tvarohu a poslednú vrstvu sušienok.

4. Odložíme stuhnúť do chladničky. Hotový zákusok nakrájame a podávame s čerstvými jahodami.

Tvarohovo-makové guľky s ovocím.

INGREDIENCIE

250 g nízkotučného hrudkového tvarohu

1 ks vajce

4 PL detskej alebo špaldovej krupice

1 PL maku 

trochu citrónovej kôry

sladidlo podľa výberu- stévia, xylitol

, iné ,mrazené alebo čerstvé ovocie ,med.

Postup :

1. V miske zmiešame tvaroh s krupicou, vajcom a makom. Nastrúhame trochu citrónovej kôry a ak chceme, môžeme trochu prisladiť obľúbeným sladidlom.

2. Z hmoty tvarujeme malé guľky, ktoré hádžeme do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, povyberáme ich a necháme chladnúť.

3. Mrazené ovocie dáme do hrnca a zohrejeme. Horúce ovocie naservírujeme na tvarohové guľky a celé to polejeme medom. Môžeme tiež dozdobiť čerstvým ovocím a lístkami mäty alebo medovky. 

Jahodové nanuky.

Ingrediencie:

    • 250 g čerstvých jahod
    • 200 g polotučného tvarohu
    • 50 ml polotučného mlieka
    • 60 g Billa selského jogurtu
    • 80 g vysokoprocentnej čokolády
    • 3 g kokosového oleje
    • 30 g javorového sirupu

Na zdobenie ::

  • Sušené jahody
  • Mandle

Postup prípravy:

  1. Nejskor  si rozmixujeme jahody, potom k nim pridáme polotučný tvaroh, Billa selský jogurt, javorový sirup a polotučné mliéko. Všetko znovu rozmixujeme.
  2. Hotovou smes naplníme formičky na nanuky a necháme zmrazit.
  3. Po zmrazení si rozpustíme vo vodnom kúpeli  čokoládu spoločně s kokosovým olejom. Čokoládu necháme ľahko  vychladnut, aby sme nanuky nemáčali do čokolády horúce. Medzitím si nasekáme mandle a pripravíme sušené jahody. Nakoniec nanuky namáčame v čokoládě a posypeme vždy troškou jahod a mandlí. Je treba posypávať ihned po namočení, pretože čokoláda rychlo ztuhne.
  4. Dobru chuť.