Zdravé varenie v pare

12.10.2020

Elektrický parný hrniec  sa riadi rovnakou koncepciou ako parný kôš, je to však samostatný kuchynský spotrebič, ktorý je navrhnutý tak, aby urobil prácu za vás, a to priamo na vašej pracovnej doske.

Pridajte vodu a zeleninu, ktorú plánujete naparovať, zatvorte a uzamknite veko a potom vyberte príslušné nastavenie dostupné pre váš spotrebič. To je všetko.


6 tipov na používanie parníka

Teraz, keď viete, aký typ parného hrnca budete používať, je tu niekoľko všeobecných rád, ktoré vám pomôžu naučiť sa, ako parný hrniec používať, ako aj pripravovať jedlá, ktoré najlepšie chutia.

1. Nepridávajte príliš veľa vody

Najdôležitejšou zložkou varenia v pare je voda. Kľúčom je samozrejme pridanie správneho množstva vody.

Ak používate parný kôš na sporáku, mali by ste začať pridaním asi jedného alebo dvoch centimetrov vody do hrnca. Nechcete, aby voda išla nad parný kôš, keď je vložený do hrnca, pretože to je jeden z najrýchlejších spôsobov, ako si jedlo zničiť.

Nechcete však dávať príliš málo vody, pretože by to mohlo viesť k tomu, že by ste panvicu popálili, ak by sa voda varila skôr, ako jedlo dokončíte.

2. Najskôr uvarte vodu

Keď sa začnete učiť, ako pripraviť zeleninu na pare, je celkom bežné, že ju budete chcieť celú naraz hodiť do hrnca a zapnúť. Možno však zistíte, že konečné jedlo je lepšie, keď najskôr privediete vodu do varu a potom do nej pridáte zeleninu alebo iné potraviny.

Akonáhle voda vrie, jednoducho pridajte všetky svoje cukety, zatvorte veko a nechajte spustiť proces naparovania. Možno budete tiež chcieť experimentovať so zapínaním a vypínaním horúceho jedla, keď sa jedlo pripravuje v pare.

3. Nezaparujte príliš dlho

Od tejto chvíle to začína byť komplikované. Jednou z najťažších úloh, ktorej domáci kuchár čelí, je dostať všetko na stôl súčasne a zároveň udržať všetko teplé a chutné.

Dusená zelenina sa varí len pár minút, takže je vynikajúcou poslednou položkou v zozname úloh. Stále však existujú chvíle, kedy môžete zistiť, že vaša zelenina alebo iné jedlo sa už v pare skončili, skôr ako na ne budete pripravení.

Ak sa v tomto scenári ocitnete, jednoduché vypnutie parníka alebo zdroja tepla nebude stačiť. Namiesto toho, aby ste ich nechali v hrnci, kde budú pomaly pokračovať v varení a rozmočené, vložte ich do misky naplnenej ľadovou vodou. Pomôže to udržať vašu zeleninu sviežu.

4. Vylepšite paru pomocou Stock & Byliny

Aj keď najbežnejším spôsobom prípravy jedla v pare je použitie vody, neobmedzujte sa iba na toto. Buďte kreatívni. Naplňte svoje jedlo trochu inou príchuťou.

Namiesto iba čistej olejovej vody skúste použiť kurací alebo zeleninový vývar. Možno by ste mali do vody pridať trochu soli alebo citrónu skôr, ako začne vrieť. Ak sa cítite mimoriadne dobrodružne, pridajte do vody nejaké bylinky, napríklad vetvičky rozmarínu, nakrájaný cesnak, vetvičky kôpru alebo citrónovú trávu.

Získate náznak chuti, ale bude to menej, ako keby ste bylinky použili priamo na jedlo. Pri experimente majte na pamäti, že tieto môžu zmeniť čas potrebný na uvedenie do varu, čo môže mať vplyv na celkový čas varenia.

5. Uistite sa, že je plomba vzduchotesná

Aby sa vaše jedlo správne varilo v pare, musí sa para skutočne dotýkať jedla. Ak máte voľne nasaditeľné veko, potom unikne malé množstvo pary a jedlo sa vám bude pripravovať ťažšie.

Vo väčšine prípadov to môže byť len nepríjemnosť, ktorá predĺži proces alebo mierne zmení chuť jedla. V závažnejších prípadoch, ako napríklad pri varení kuracieho mäsa, však môžete skončiť s nedovareným jedlom. Teplomer na mäso je najlepší spôsob, ako zabrániť tomu, aby ste podávali nesprávne pripravené jedlo.

Ak používate parný kôš na sporáku, niekedy môže dôjsť k jeho voľnému uloženiu. Keď to uvidíte, skúste medzi hornú časť parníka a veko vložiť utierku. Ak má váš elektrický parník voľné viečko, nemali by ste ho vôbec používať.

6. Pripravte jedlo pred parením

Ďalším spôsobom, ako vytvoriť vynikajúce jedlo v pare, je pripraviť si jedlo pred začiatkom procesu varenia.

V prípade zeleniny môžete do zmesi pridať nejaké bylinky, korenie alebo cesnak. Namiesto toho, aby ste bylinky v hrnci iba posypali, rolujte zeleninu do misky, ktorá má zmiešaný olivový olej a bylinky. Môžete tiež restovať cesnak a olivový olej a na záver pridať k zelenine.

To isté môžete urobiť aj pri varení rýb alebo kuracieho mäsa. Možno budete tiež chcieť zvážiť, aby ste svojmu mäsu umožnili krátkodobé marinovanie.